Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Rio Grande (1950)

Η σημερινή ταινία Rio Grande έχει γυριστεί πίσω στο 1950 και είναι ένα western από δύο από τους κλασσικότερους εκφραστές της χρυσής εποχής του είδους τον John Ford πίσω από την κάμερα και τον John Wayne μπροστά της. Η ταινία είναι η τρίτη και τελευταία του ιδίου σκηνοθέτη και του ίδιου ηθοποιού που ασχολείται με το αμερικάνικο ιππικό. Έτσι δε μας εκπλήσει το γεγονός ότι θα δούμε πολλές σκηνές όπου θα αποθεώνεται το φρόνιμα και η τιμή των στρατιωτών του αμερικάνικου ιππικού.




Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και πλέον ο αμερικάνικος στρατός αναλαμβάνει να πολεμήσει τους ινδιάνους . Ο Kirby Yorke (John Wayne ) που είναι ο διοικητής ενός τμήματος του ιππικού κοντά στον ποταμό Ριο Γκράντε θα δει στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες του με έκπληξη τον νεαρό γιο του τον οποίο έχει πολλά χρόνια να δει. Ενώ τον εκπαιδεύει φτάνει στο τάγμα και η μητέρα του γιου του (Maureen O Hara ) που προσπαθεί να τον αποσπάσει από το στρατό. Έτσι ο Kirby θα βρεθεί να προσπαθεί να νικήσει τους Απάτσι και ταυτόχρονα να επιδιώκει να ξανακερδίσει την καρδία της αγαπημένης του και να σώσει τη ζωή του γιου του. Φυσικά στο τέλος οι καλοί θα νικήσουν ειδικά αφού είναι αρχηγός τουε ο John Wayne αυτό θεωρείται δεδομένο για τις ταινίες εκείνης της εποχής.


Η συγκεκριμένη ταινία δυστυχώς  είναι η πιο αδύναμη από τις τρεις με παρόμοιο θέμα του Ford και αυτό έχει την εξήγηση του στο γεγονός πως ο σκηνοθέτης πιέστηκε από το στούντιο να την δημιουργήσει ενώ δεν είχε διάθεση να την κάνει. Αυτό φαίνεται στην οθόνη καθώς και οι ηθοποιοί αλλά και ο Ford δείχνουν να βαριούνται και δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση είναι πιστευτή και η ταινία θα μπορούσε να είναι πολύ καλή αλλά δεν είναι καθώς έχει πλήθος από ατέλειες και αστοχίες που μας αποκαλύπτουν ότι ο σκηνοθέτης δεν έδωσε όλη του την προσοχή στην ταινία και ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις και δέχτηκε πιέσεις για να προσθέσει καταστάσεις και αστοχίες που  δε συναντάμε στις άλλες ταινίες του .

Πρώτη και σημαντικότερη το γεγονός πως ο σκηνοθέτης δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι ταινία θέλει να παραδώσει στον θεατή. Θέλει να μας δώσει ένα επικό γουέστερν με μάχες και πιστολίδια; Τότε γιατί έχει βάλει μέσα μια ρομαντική ιστορία σε πολλές περιπτώσεις υπερβολικά γλυκιά και που δεν έχει σχέση με το θέμα; Γιατί στο περήφανο και καλά εκπαιδευμένο ιππικό υπάρχει ένας λοχίας κωμικός σε εμφάνιση και καρικατούρα χαρακτήρας που κάνει ότι μπορεί για να μας πείσει ότι βλέπουμε κωμωδία ; Γιατί κάθε δέκα λεπτά οι στρατιώτες σταματούν και τραγουδούν ξενέρωτα ερωτικά τραγουδάκια λες και βλέπουμε ένα μιούζικαλ ; Πόσο σοβαρό και αληθοφανές είναι όταν πας να πιάσεις ινδιάνους που κρύβονται να σε διατάζει ο διοικητής σου να τραγουδάς στο δρόμο για να περάσει η ώρα; Επίσης με ποια λογική επιλέχτηκε η Maureen O Hara νέα και μικρότατη στα 28 της χρόνια για να παίξει την μητέρα ενός εικοσάχρονου ηθοποιού; Κάτι τέτοια λάθη σε συνδυασμό με την άψυχη σκηνοθεσία και το σενάριο που σε πολλές σκηνές δείχνει χωρίς φαντασία και κουρασμένο με έκαναν να μη βλέπω την ώρα να τελειώσει . 

5/10 Μέτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου