Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Amores Perros (2000)

Έχω ξαναγράψει πως μερικές ταινίες τις παρακολουθείς χωρίς να γνωρίζεις τίποτα για την υπόθεση την ιστορία τη δημιουργία τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι και να δεις να σε αιφνιδιάσει είτε θετικά είτε αρνητικά. Αντιθέτως υπάρχουν και μερικές πολύ πιο διάσημες ταινίες που μέχρι να έρθει η ώρα να τις παρακολουθήσεις έχουν αποκτήσει στο μυαλό σου μια τόσο σημαντική φήμη και εικόνα ώστε να περιμένεις από πριν ότι θα δεις κάτι το εξαιρετικό και αυτό σου δημιουργεί μεγάλες και ορισμένες φορές άδικες απαιτήσεις από το φιλμ. Τέτοια ακριβώς ταινία είναι και το διάσημο και πολυβραβευμένο μεξικανικό  Amores Perros (2000).




Ο έρωτας είναι δύσκολος. Η αγάπη πονάει. Η βία είναι κανόνας όταν παλεύεις για επιβίωση. Η τύχη η μοίρα και το πεπρωμένο ποτέ δεν είναι φίλοι σου γιατί σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η φτώχεια και η εξαθλίωση όπως η μεξικανική οι θεοί δεν καταδέχονται να σε σώσουν όταν θα πάρεις την κάτω βόλτα μέσα στην απελπισία της ανάγκης. Με μια σκηνοθεσία που δε χαρίζει κάστανα και με μερικές σκηνές τόσο ρεαλιστικές που νιώθεις να σε μαχαιρώνουν ο Alejandro González Iñárritu μας διηγείται τρεις διαφορετικές δραματικές και τραγικές ιστορίες στις οποίες δεν αφήνει τον θεατή και τους πρωταγωνιστές του ούτε να πάρουν ανάσα ούτε να κάνουν το επιπόλαιο λάθος να πιστέψουν , να ελπίσουν , να χαμογελάσουν.Η εξέλιξη της ταινίας δεν είναι γραμμική οι ιστορίες μπλέκονται ξεμπλέκονται ενώνονται χωρίζουν μεταξύ τους και τα λάθη και τα πάθη των χαρακτήρων της μιας ιστορίας στοιχειώνουν επηρεάζουν σημαδεύουν για πάντα τις ζωές που εξελίσσονται παράλληλα σε αυτό το σκληρό και αυθεντικό σκοτεινό σύμπαν.

Η πρώτη ιστορία μας μεταφέρει στο σπίτι μια απελπιστικά δυσλειτουργικής και φτωχής οικογένειας στην οποία δυσκολεύεσαι να βρεις κάποιο χαρακτήρα που να μη είναι αυτοκαταστροφικός, βίαιος, καταθλιπτικός. Ο Octavio είναι παθιασμένα ερωτευμένος με την γυναίκα του αδερφού του τη Susana και καθώς ο αδερφός του ο Ramiro είναι ένα κάθαρμα και μισό που της φέρεται βάναυσα προσπαθεί να μαζέψει χρήματα ώστε να την πάρει και να φύγουν μακριά. Για να το πετύχει καταφεύγει σε παράνομες κυνομαχίες και στοιχηματισμό με αποτέλεσμα να μπλέκεται συνεχώς όλο και πιο βαθιά στα πλοκάμια της βίας της εγκληματικότητας και της καταστροφής. Το απαγορευμένο και τυφλό ερωτικό πάθος του θα τον οδηγήσει να προσλάβει κάποιους να δολοφονήσουν τον αδερφό του και στο τέλος η ζωή θα του διδάξει ότι τιμωρεί αμείλικτα όποιους προδίδουν ανταποδίδοντας κι επιστρέφοντας επάνω τους την ίδια την προδοσία. Ο παράλογος έρωτας προδίδει κοροϊδεύει ξεγελά, η αγάπη πονά σε σπρώχνει στη βία στο θάνατο στον γκρεμό.

Η δεύτερη ιστορία είναι πιο απλοϊκή αλλά εξίσου μαύρη και τραγική. Ο Daniel ένας πατέρας σύζυγος που εργάζεται σε ένα περιοδικό μόδας αποφασίζει να παρατήσει την οικογένεια του για να ζήσει τον κρυφό εδώ και χρόνια έρωτα του με ένα πανέμορφο μοντέλο την Valeria. Αγοράζουν μαζί ένα σπίτι και πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να ζήσουν μαζί όσα οι καρδιές τους λαχταρούν. Όμως σύντομα θα διδαχτούν ότι στη δική τους ιστορία όταν η ζωή θα αποφασίσει να σε τιμωρήσει γιατί είσαι μοιχός αρκεί μια στιγμή για να σου μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη. Η Valeria τραυματίζεται και χάνει το πόδι της σε ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα (στο οποίο συμμετέχει και που το προκαλεί ο Octavio της πρώτης ιστορίας ) και η ζωή τους μετατρέπεται σε κόλαση. Όλα γκρεμίζονται γύρω τους σαν χάρτινος πύργος καθώς πλέον η πανέμορφη και σύμβολο κάθε αντρικής φαντασίωσης Valeria μετατρέπεται σε μια καταθλιπτική και πικραμένη γυναίκα που ξεσπά πάνω στον Daniel. Ο έρωτας φεύγει σε ξεγελάει σε οδηγεί στο λάθος .. η αγάπη και πάλι σε πονάει και σε οδηγεί στην κόλαση.

Η τρίτη και πιο παράξενη ιστορία από όλες είναι ενός μοναχικού ανθρώπου του El Chivo ο οποίος έχει παρατήσει εδώ και χρόνια την οικογένεια του, τους ανθρώπινους δεσμούς και την κοινωνία και ζει σαν επαγγελματίας δολοφόνος κάνοντας βόλτες σαν άστεγος με τα σκυλιά του που υπεραγαπά. Κάποια στιγμή θα ανακαλύψει ότι είναι κι αυτός ακόμη άνθρωπος και πως ακόμα αγαπά την κόρη του που την παρατήσει μικρή και δεν την είδε να μεγαλώνει.. Αυτό θα τον κάνει να αναθεωρήσει την απόφαση του να ζει σαν θηρίο και να δολοφονεί ανθρώπους και να προσπαθήσει να ξαναδεί την κόρη του. Εδώ δεν υπάρχει έρωτας, μόνο αγάπη, μια αγάπη που πονά λόγω του μακροχρόνιου χωρισμού μια αγάπη όμως που στο τέλος θα μετατρέψει τον πόνο σε απόφαση σε αλλαγή σε αναθεώρηση και αυτοανακάλυψη. Και ο Chivo που θα έλεγα ότι είναι η ψυχή της ταινίας θα είναι παρόν στο τραγικό δυστύχημα που είναι και το μοναδικό σημείο που ενώνει και τους τρεις πρωταγωνιστές και τους τρεις διαφορετικούς κόσμους τους , το σημείο μηδέν στις πονεμένες ζωές τους.



Η σκηνοθεσία είναι στιβαρή δυναμική ανελέητη και ο González Iñárritu δε δυσκολεύεται να βγάλει εξαιρετικά παθιασμένες και συναισθηματικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του και δομεί τόσο σωστά και έξυπνα την ιστορία που αν και θα ήταν εύκολο με τρεις διαφορετικές ιστορίες να χάσει τον δρόμο του και να κάνει κακό στην ταινία αντιθέτως αυτό τελικά παρουσιάζεται σαν είναι ένα από τα μεγάλα ατού της. Το Amore Perros δεν είναι εύκολη ταινία για να διασκεδάσεις άλλωστε καμιά από τις ταινίες της λεγόμενης "τριλογίας του θανάτου " του Iñárritu  ( οι άλλες δύο είναι τα "21 Grams" και "Babel" ) δεν είναι τέτοια αλλά είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που μπορείς να δεις αν επιλέξεις κάποιο βράδυ να προβληματιστείς να εντυπωσιαστείς να διδαχθείς. Δεν ανταποκρίθηκε εντελώς στις τεράστιες απαιτήσεις που είχα σύμφωνα με τις κριτικές της και τους πολυάριθμους οπαδούς της αλλά ναι σίγουρα αξίζει και τη φήμη και τον ντόρο που υπάρχει γύρω από το όνομα της.


8,5 / 10 Καταπληκτική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου